• fotka1-zelena.jpg
  • fotka2.jpg
  • fotka3.jpg
  • fotka4.jpg
  • fotka5.jpg

Navodila za uporabo zobnih protez

 

Navodilo je napisano z namenom, da odgovorimo na množico vprašanj, ki se pojavijo pri ljudeh, ko dobijo novo umetno zobovje.

 

1. PRIVAJANJE NA NOVO PROTEZO

Redki so ljudje, ki se naučijo uporabljati protezo v nekaj dneh, večinoma za to potrebujete nekaj tednov. To dobo prilagajanja boste z voljo, vztrajnostjo in sodelovanjem z zobozdravnikom občutno skrajšali. Pri novih protezah so najpogostejše sledeče motnje:

 

- BOLEČINE

Rahle bolečine, ki nastanejo pri nošenju proteze izginejo, ko se ustna sluznica pri protezi utrdi. Če se bolečina stopnjuje ali se celo pojavijo otiščanci, nas morate nemudoma obiskati. Obrusili bomo protezo na mestu, kjer tišči. Če proteze zaradi bolečin ne morete nositi, jo imejte v ustih vsaj nekaj ur preden nas obiščete, da bodo otiščanci na ustni sluznici spet vidni. Odsvetujemo Vam, da se brušenja proteze lotevate sami.

 

- OBČUTEK POLNOSTI V USTIH

Sprva boste imeli občutek, da je vaša zobna proteza prevelika ali da Vam potiska ustnice naprej. Občutek nenavadne polnosti v ustih pri bolj občutljivih ljudeh lahko povzroči slabost in prekomerno slinjenje. Vse te težave bodo izginile same po sebi, ko se boste privadili na protezo.

 

- UŽIVANJE HRANE

Sprva se Vam bo zdelo težko jesti z novimi zobmi. Previdni bodite pri uživanju vročih pijač, da si ne opečete ustne votline, lahko se zgodi tudi, da boste nekoliko težje okušali. Na začetku uživajte mehko hrano (kuhana zelenjava, meso v koščkih...) in počasi preidite na tršo. Jemljite majhne kose, počasi žvečite, uporabljajte predvsem zadnje zobe in hrano žvečite na obeh straneh, ker bo na ta način proteza stabilnejša.

 

- STABILNOST PROTEZE

Oblika in izraženost čeljusti in čeljustnih grebenov se zelo razlikujeta pri različnih ljudeh in hkrati z njima tudi stabilnost potez. Običajno so večje težave pri protezi v brezzobi spodnji čeljusti, saj se redkeje prisesa na čeljust kot zgornja. Z vajo boste ugotovili kako z gibi lic, ustnic in jezika obdržati protezo na njenem mestu. Pri delnih protezah, ki so z zaponkami pritrjene na zobe, takih problemov ni. Pri zelo plitkih grebenih v brezzobi spodnji čeljusti pa je stabilnost mogoče doseči le z vsadki (implantati). V primerih, ko so pogoji za pričvrstitev izrazito slabi, lahko uporabljate prašek ali pasto za pričvrstitev proteze ali pa se posvetujete z nami glede možnosti implantatne oskrbe.

 

- GOVOR

Motnje v govoru so prehodnega značaja in so bolj značilne za zgornjo protezo. Najbolj si boste pomagali z branjem na glas in ponavljanjem črk, ki Vam bodo delale težave. Posebej bodite pozorni na črke: c, d, f, l, n, s, t. Vadite izgovorjavo težkih besed, včasih pomaga če vadite
pred ogledalom.

 

2. NOŠENJE PROTEZE PONOČI

V času prilagajanja nosite protezo neprestano, le za 1-2 uri jo vzemite iz ust, da si ustna sluznica odpočije. Na ta način bo doba prilagajanja občutno krajša. Po končani dobi prilagajanja je bolje protezo ponoči odstraniti iz ust. Le če vam proteza na ustni sluznici ne povzroča glivičnih sprememb jo lahko nosite tudi ponoči.

 

3. ČIŠČENJE ZOBNE PROTEZE

Ustna higiena je pri zobni protezi še posebej pomembna, saj so s protezo pokrite obsežne površine ustne sluznice. Če je le mogoče, protezo po vsaki jedi operemo s ščetko in tekočim milom za roke, ter izplaknemo usta. Posebno skrb posvetite medzobnim prostorom na protezi in tisti površini, ki se prilega čeljusti.
Če nosite delno protezo, dvakrat dnevno skrbno očistite preostale zobe. Zobno pasto uporabljajte samo za naravne zobe. Protezo pustite čez noč v vodi ali na suhem, obenem izplaknite usta, oz. očistite preostale zobe. Proteze nikoli ne pustite v vroči vodi, ker se lahko deformira. Protezni material ni odporen na nekatere kemične snovi, ki lahko topijo umetno smolo, če so dovolj dolgo v stiku z njo. Vodi, v katero protezo potopite čez noč, lahko občasno dodate poseben prašek ali tableto. Tak preparat umetno zobovje temeljito očisti in dezinficira.4. POŠKODBA PROTEZE

Najpogostejše poškodbe so prelomi protezne plošče, zaponk in izpad umetnih zob. Vzroki so lahko zaradi neprevidnega ravnanja ali obrabe materialov. S protezo ravnajte previdno, ker je izdelana iz krhkega materiala in lahko pri padcu poči. Pri delni protezi se lahko zapone deformirajo ali zlomijo, če pri snemanju ali vstavitvi premočno pritiskate nanje. Temu se boste izognili, če boste protezo pri snemanju prijeli za rob plošče, pri vstavljanju pa pritiskali na zobe, namesto na zapone. Če opazite na protezi razpoke, jo prinesite v popravilo in ne čakajte, da bo popolnoma počila, ker bo popravilo tedaj težje. Odsvetujemo Vam, da se popravljanja proteze s sekundnim lepilom lotite sami, ker takšno popravilo ponavadi ni trajno, nam pa oteži ponovno popravilo. Čez čas lahko ugotovite, da je proteza nekoliko majava, oglasite se do nas, da stisnemo zapone ali naredimo podložitev. Čez pol leta se naročite na redno kontrolo.

FaLang translation system by Faboba

 AKTUALNA OBVESTILA

Preselili smo se na drugo lokacijo:
VALVASORJEV TRG 4, LAŠKO.

                      

         

         

 

 

              

 

 

 

                

                   

 

 

 

 

 

              

         

 

 

 

 

KONTAKTNI PODATKI

ZOBOZDRAVSTVO BENEDEK, D.O.O.
Valvasorjev trg 4,
3270 Laško
Zemljevid - kako do nas
tel: 064/ 157 665   
e-posta: info@benedek.si

DELOVNI ČAS

Ordinacijski čas za zdravstveno zavarovanje:
ponedeljek, sreda, petek: 7:00 – 15:00
torek, četrtek: 11:00 – 20:00

Ordinacijski čas za samoplačnike:
po dogovoru

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

  Sprejemam piškotke.