• fotka1-zelena.jpg
  • fotka2.jpg
  • fotka3.jpg
  • fotka4.jpg
  • fotka5.jpg

Navodila pri povečani občutljivosti zob

 

Povečana občutljivost zob se najpogosteje pojavi na zobnih vratovih, ker je tam sklenina najtanjša.

 

Dejavniki za povečano občutljivost zob so lahko:

  • prepogosto ali pregrobo umivanje zob (več kot dvakrat na dan z visokim pritiskom in trdo zobno ščetko),
  • nepravilna tehnika umivanja zob (žagajoče ščetkanje v območju zobnih vratov),
  • želodčna kislina, ki pride v stik z zobmi zaradi refluksa ali pogostega bruhanja,
  • kisle pijače (gazirane, energijske in izotonične pijače, sokovi, kava, vino, napitki iz šumečih tablet) in kisla prehrana (limone, pomaranče, jabolka).
  • pogost stik z bazensko vodo

 

 

Ko se sklenina zaradi zgoraj naštetih vzrokov zmehča in odstrani, pride do razgaljenja zobovine, v kateri se nahajajo kanali z živčnimi končiči, ki reagirajo na sladko, kislo, mrzlo ali vroče.


Po odstranitvi dejavnikov za povečano občutljivost se kanali sami zaprejo in občutljivost mine sama od sebe. Če je skelenje dalj časa moteče, se lahko oglasite pri nas in vam bomo pomagali.

 

Pri dalj časa trajajočem škodljivem delovanju se lahko na  zobnih vratovih pojavijo plitki lunasti, kasneje pa tudi globoki klinasti defekti. Za te poškodbe je značilno, da na njih skoraj nikoli ne nastane karies.


Svetujemo Vam, da si pri povečani občutljivosti zob, čistite zobe z mehko zobno ščetko. Uporabljajte zobno pasto z visoko vsebnostjo kositra in fluoridov (nad 1400 ppm) in izvajate nežno tehniko umivanja zob. Tik pred zaužitjem kisle hrane zob ne umivajte, ker s tem na zobnih površinah poškodujete zaščitno zobno kožico. Prav tako se izogibajte umivanju zob takoj po kisli hrani ali bruhanju, da s ščetkanjem ne odstranite površinske plasti, ki so jo kisline zmehčale. Bolj je zaželeno izpiranje ust takoj po zaužitju kisle hrane z ustno vodo s fluoridi ali vsaj z vodo. S ščetkanjem zob pa je priporočljivo počakati eno uro po kislem obroku.


Če je v vaši prehrani več kislih pijač ali hrane, jih omejite na glavne obroke. Koristno je, da zadnji obrok pred spanjem ne vsebuje kislega. Zaključevanje obrokov z mlečnimi izdelki (mleko, sir, navadni jogurt) lahko zaradi njihove visoke vsebnosti kalcija pripomore k utrjevanju razmehčane zobne sklenine. Odsvetujemo tudi počasno srebanje ali zadrževanje kislih pijač v ustih. Najmanj škodljivo je pitje po slamici. Ker se ponoči izločanje sline zmanjša, je uživanje kislega takrat še toliko bolj škodljivo.


Pri preobčutljivosti zob Vam bomo zobne vratove premazali s posebnimi premazi, ki zaprejo dentinske kanale. Če takšno zdravljenje ni uspešno in gre za globlje klinaste vdolbine, jih lahko zapolnimo s plombami. Pri zelo obsežnih izgubah zobne substance, ki zajema tudi grizne ploskve, pa je potrebno protetično zdravljenje z dvigom griza s plombami in prevlekami.

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

 AKTUALNA OBVESTILA

Preselili smo se na drugo lokacijo:
VALVASORJEV TRG 4, LAŠKO.

                      

         

         

 

 

              

 

 

 

                

                   

 

 

 

 

 

              

         

 

 

 

 

KONTAKTNI PODATKI

ZOBOZDRAVSTVO BENEDEK, D.O.O.
Valvasorjev trg 4,
3270 Laško
Zemljevid - kako do nas
tel: 064/ 157 665   
e-posta: info@benedek.si

DELOVNI ČAS

Ordinacijski čas za zdravstveno zavarovanje:
ponedeljek, sreda, petek: 7:00 – 15:00
torek, četrtek: 11:00 – 20:00

Ordinacijski čas za samoplačnike:
po dogovoru

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

  Sprejemam piškotke.