• fotka1-zelena.jpg
  • fotka2.jpg
  • fotka3.jpg
  • fotka4.jpg
  • fotka5.jpg

Zdravljenje parodontalne bolezni

 

Parodontalna bolezen (paradontoza) je bolezen obzobnih tkiv, ki se razvije iz dolgotrajnega vnetja dlesni (gingivitisa). Bolezen poteka počasi, brez bolečin, tako da ob zobu nastajajo žepki, v katerih se nabirajo bakterije, ki žepke počasi in vztrajno poglabljajo. To povzroči raztapljanje obzobne kosti in dolgoročno privede do majavosti ter izpada zob (parodontitis)

 

Znaki so: krvavitev dlesni med ščetkanjem in nitkanjem, boleče dlesni, neprijeten zadah, odmik dlesni, občutljivi zobni vratovi.


Če bolezni ne zdravimo, postanejo zobje majavi, obolenje lahko vodi do popolne izgube obzobne kosti in posledično zobje izpadejo.


Vzrok za nastanek parodontalne bolezni je nepravilna ali pomanjkljiva ustna higiena. Na zobeh ostajajo mehke bakterijske zobne obloge, ki počasi mineralizirajo in postanejo zobni kamen (idealno gojišče za razne mikroorganizme).

 

            

                          Zdrava dlesen in očiščeni zobje                               Vneta dlesen                                                             Prizadeta obzobna tkiva

 

 

Kako zdravimo parodontalno bolezen?


Če parodontalno bolezen odkrijemo v začetni fazi, lahko njeno napredovanje zaustavimo. S parodontalnimi meritvami natančno ocenimo stanje zob in obzobnih tkiv (izmerimo globino obzobnih žepov). Sledi klinični pregled (velikokrat je potrebna tudi rentgenska slika) nato pa pacientu predstavimo načrt in potek zdravljenja.

Parodontalno bolezen v začetni obliki zdravimo s čiščenjem zobnega kamna. Če so globoki žepi še vedno prisotni, nadaljujemo z luščenjem in glajenjem zobnih korenin (kiretaža), ki ga izvajamo ročno s posebnimi inštrumenti. Lokalna anestezija nam omogoča, da parodontalno zdravljenje v globljih žepih opravljamo neboleče.

 

Pri napredovalih oblikah je potrebno kirurško zdravljenje, ko odgrnemo dlesen od zob in kosti. Potem natančno pod direktno kontrolo očesa očistimo zobne korenine, zagladimo ostre kostne robove in dlesen prišijemo nazaj.

 

Bolezen lahko zaustavimo le s sodelovanjem pacientov, ki jih poučimo o pravilnih postopkih ustne higiene in jo morajo dosledno izvajati. Potrebna je tudi redna kontrola pri zobozdravniku. Parodontalna bolezen se lahko prav tako razvije tudi ob implantatih (periimplantitis), kjer zaradi hrapave površine implantatov napreduje še hitreje kot pri naravnih zobeh, zato mora biti ustna higiena ob implantatih še temeljitejša.

Parodontalna bolezen vpliva na celo telo, zato jo je potrebno zdraviti. Pozorni morajo biti predvsem ljudje, ki pripadajo rizičnim skupinam, kot so srčni in sladkorni bolniki, nosečnice in kadilci.

FaLang translation system by Faboba

 AKTUALNA OBVESTILA

Preselili smo se na drugo lokacijo:
VALVASORJEV TRG 4, LAŠKO.

                      

         

         

 

 

              

 

 

 

                

                   

 

 

 

 

 

              

         

 

 

 

 

KONTAKTNI PODATKI

ZOBOZDRAVSTVO BENEDEK, D.O.O.
Valvasorjev trg 4,
3270 Laško
Zemljevid - kako do nas
tel: 064/ 157 665   
e-posta: info@benedek.si

DELOVNI ČAS

Ordinacijski čas za zdravstveno zavarovanje:
ponedeljek, sreda, petek: 7:00 – 15:00
torek, četrtek: 11:00 – 20:00

Ordinacijski čas za samoplačnike:
po dogovoru

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

  Sprejemam piškotke.