• fotka1-zelena.jpg
  • fotka2.jpg
  • fotka3.jpg
  • fotka4.jpg
  • fotka5.jpg

Čiščenje zobnega kamna

 

Čiščenje zobnega kamna je profesionalna odstranitev trdih bakterijskih oblog s površine zob. Izvajamo ga z zvočnim čistilcem, ki s tresljaji, ki se prenašajo na aktivno konico odstranjuje zobni kamen.

Zobni kamen nastane tako, da minerali iz sline strdijo mehke zobne obloge (podoben proces nastajanja kot pri kapnikih). Na dotik je hrapav, kar se da zaznati z jezikom in ostane tak tudi po temeljitem ščetkanju. Je odlično okolje za rast bakterij. Posebno škodljiv je v obzobnih žepkih pod nivojem dlesni. Zaradi tega pride do vnetja dlesni, kar povzroči raztapljanje obzobne kosti in dolgoročno privede do majavosti ter izpada zob. Največ trdih bakterijskih oblog po navadi najdemo na jezični (notranji) strani spodnjih sekalcev in lični (zunanji) strani zgornjih kočnikov, ker so v bližini izvodila žlez slinavk, zato tam mehke zobne obloge najhitreje mineralizirajo.

Po odstranitvi zobnega kamna so zobje mnogo bolj gladki, kar otežuje nabiranje novih oblog. Pacienti so velikokrat presenečeni, koliko prostora je spet med zobmi, nekaterim se celo zdi, kot da jim kakšen zob manjka.

Z zvočnim čistilcem ne odstranimo le zobnega kamna, ampak tudi biofilm. Biofilm je skupek različnih škodljivih mikroorganizmov, ki so z nekakšno sluzjo pritrjeni na zobno korenino v obzobnem žepku, kjer povzročajo vnetje. Z odstranitvijo biofilma omogočimo naselitev za obzobna tkiva koristnih bakterij. Zato je čiščenje obzobnih žepkov koristno tudi pri odsotnosti zobnega kamna.

 

      kamen01z

  PRIMER IZ PRAKSE: Razlika med levo, očiščeno stranjo zobnega kamna in desno, 

  še neočiščeno stranjo. 

 

 

 

 

 

Z rednim čiščenjem zobnega kamna :
- preprečimo bolezni dlesni (vnetja, krvavitve),
- preprečimo nastajanje zobnega kamna,
- preprečimo umikanje kosti in s tem izgubo kostne podpore,
- preprečimo slab zadah,
- omogočimo zdrav nasmeh brez zabarvanosti,
- omogočimo zgodnje odkrivanje bolezenskih sprememb zob.

 

 Dva dni po postopku odsvetujemo uživanje kave, čaja, vina, cigaret ali pijač, ki vsebujejo barvila. V tem času so zobje posebej občutljivi in se hitreje zabarvajo nazaj. Če se pojavi občutljivost na nekatere dražljaje svetujemo uporabo zobne paste za občutljive zobe in ščetkanje z mehko zobno ščetko.

 

 

kam02z                                 kam02az 

PRIMER IZ PRAKSE: Pacient pred čiščenjem zobnega kamna.                                    Stanje po čiščenju zobnega kamna.

 

 

Čiščenje zobnega kamna vsakih 6 do 12 mesecev (odvisno od posameznika) je poleg čiščenja zob z zobno krtačko, nitko in medzobno krtačko, nujno za ohranjanje zdravih zob in dlesni!

 

 

FaLang translation system by Faboba

 AKTUALNA OBVESTILA

Preselili smo se na drugo lokacijo:
VALVASORJEV TRG 4, LAŠKO.

                      

         

         

 

 

              

 

 

 

                

                   

 

 

 

 

 

              

         

 

 

 

 

KONTAKTNI PODATKI

ZOBOZDRAVSTVO BENEDEK, D.O.O.
Valvasorjev trg 4,
3270 Laško
Zemljevid - kako do nas
tel: 064/ 157 665   
e-posta: info@benedek.si

DELOVNI ČAS

Ordinacijski čas za zdravstveno zavarovanje:
ponedeljek, sreda, petek: 7:00 – 15:00
torek, četrtek: 11:00 – 20:00

Ordinacijski čas za samoplačnike:
po dogovoru

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

  Sprejemam piškotke.